Ministerul Afacerilor Externe al Republicii Moldova

Ambasada Republicii Moldova în Emiratele Arabe Unite

A A A

În perioada 26-29 februarie, în Abu Dhabi, se desfășoară lucrările celei de-a 13-a Conferințe Ministeriale a Organizației Mondiale a Comerțului (OMC)-MC13

Publicat:Thu, 28/03/2024 - 00:00

În perioada 26-29 februarie, în Abu Dhabi, se desfășoară lucrările celei de-a 13-a Conferințe Ministeriale a Organizației Mondiale a Comerțului (OMC)-MC13, cu participarea celor 164 state membre. Echipa Ambasadei oferă asistență în participarea a delegației Republicii Moldova în cadrul evenimentului dat. Delegația Republicii Moldova este condusă de către Secretara de Stat a Ministerului Dezvoltării Economice și Digitalizării, dna Cristina Ceban.

Conferința oferă o platformă pentru miniștrii responsabili de comerț, să facă un schimb de opinii și să adopte decizii importante pentru economia globală. Printre subiectele importante pentru delegația Republicii Moldova sunt: extinderea moratoriului privind comerțul electronic, negocierile privind agricultura, reforma organului de soluționare a litigiilor, reforma OMC, precum și adoptarea Declarației Ministeriale, care reprezintă documentul principal în stabilirea agendei organizației.

În marja MC13, delegația Republicii Moldova participă la un șir de evenimentele colaterale, cum ar fi cel dedicat finalizării negocierilor și aprobării textului pe marginea Acordului OMC privind facilitarea investițiilor pentru dezvoltare. Concomitent a fost celebrată intrarea în vigoare a deciziilor privind reglementarea internă în domeniul serviciilor, adoptate în cadrul unei Inițiative Comune a OMC. Totodată, sunt planificate un șir de întâlniri bilaterale pentru a consolida relațiile și pentru a explora posibilitățile de colaborare.

Conferințele Ministeriale OMC au loc de regulă o dată la doi ani. Aceste evenimente reprezintă o oportunitate pentru statele membre de a aborda provocările actuale în domeniul comerțului internațional și de a evalua și agrea prioritățile cheie ale statelor membre pe viitor.

#MC13